MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iaşi

CALENDARUL OLIMPIADELOR NAŢIONALE ŞCOLARE


Miercuri, 29 Ianuarie 2014

BUSINESS MAGAZIN: "Cei 40.000 de elevi care învaţă în şcoli private plătesc anual jumătate de miliard de euro"

Peste 40.000 de elevi învaţă în prezent în sistemul preuniversitar particular, iar piaţa serviciilor de educaţie privată este estimată undeva în jurul valorii de 500 de milioane de euro pe an. Judecând însă după numărul de elevi, sistemul de învăţământ privat este departe de a fi o competiţie pentru sistemul de stat, unde învaţă peste 3,1 milioane de elevi.

Luni, 27 Ianuarie 2014

BUSINESS MAGAZIN: "Cum te învaţă şcoala românească să fii antreprenor"

"Ludovic al XVI-lea obişnuia să afirme că o ţară este bogată atunci când oamenii ei sunt bogaţi. Fireşte, afirmaţia este la fel de adevărată şi astăzi, aşa cum demonstrează realităţile din multe ţări. În condiţiile contemporane principalii artizani ai bogăţiei sunt întreprinzătorii. Deci, ţările care se vor bogate trebuie să acorde o atenţie deosebită întreprinzătorilor.“ Aşa începe lecţia „Calităţi şi competenţe ale întreprinzătorului de succes“ din manualul de educaţie antreprenorială, materie predată obligatoriu elevilor de clasa a X-a. Elevii află din acelaşi manual că Jack Welch, de la firma General Electric, spunea că, pentru a reuşi în lumea afacerilor în anii 1990, trebuie să te gândeşti tot timpul la cum poţi face fiecare persoană mai folositoare şi mai valoroasă.

uvvg.ro

Luni, 20 Ianuarie 2014

ROMANIA LIBERA: "Cele mai bune şi cele mai proaste sisteme de învăţământ din lume"

România se află pe un prea puţin onorant loc 6 într-un clasament al ţărilor cu cele mai slabe rezultate şcolare ale elevilor şi cu cei mai nefericiţi elevi, potrivit unui studiu comparativ realizat de buzzfeed.com.
Comparaţia se bazează pe un studiu efectuat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în 65 de ţări. Gradul de fericire al elevilor este un indice care rezultă din gradul de acord sau dezacord cu afirmaţia "mă simt fericit la şcoală". Scorurile la teste combină rezultatele elevilor la matematica, citire şi ştiinţe.

Duminica, 12 Ianuarie 2014

ADEVARUL: "Salariile profesorilor, blocate în sertarele Finanţelor"

Sindicatele din învăţământ au intrat în alertă după ce au observat că unităţile şcolare se află în imposibilitatea tehnică de a trage bani din trezorerii şi, în consecinţă, nu pot plăti salariile dascălilor. Blocajul este generat de faptul că unităţile trebuie să se înregistreze în trezorerii obţinând câte un cont separat pentru fiecare ciclu de învăţământ, iar procedurile sunt atât de complicate încât - potrivit sindicatelor - nu pot fi încheiate la timp şi, astfel, salariile profesorilor vor întârzia.

focality
ub.ro

Marti, 26 Noiembrie 2013

ADEVARUL: "Crearea claselor de elită, discriminare sau performanţă?"

Intenţia unei şcoli din Capitală de a crea o clasă de "elită“ cu cei mai buni elevi la matematică de clasa a V-a, dintre cei deja selectaţi la profilul intensiv, a dus la amendarea cu 1.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi a născut o dezbatere aprinsă între părinţi, care au reclamat cazul, profesori şi specialişti. În timp ce oamenii din sistem susţin că performanţa se obţine prin selecţia celor mai buni şi educarea lor alături de elevi de acelaşi nivel, specialiştii şi psihologii spun că terenul este unul sensibil: atât părinţii, cât şi statul ar trebui să înţeleagă faptul că elevii sunt diferiţi şi trebuie să existe acelaşi sprijin şi pentru cei de nivel mediu şi pentru elite.

Joi, 21 Noiembrie 2013

ADEVARUL: "Cât de necesară este legea care le interzice profesorilor să mai pedepsească elevii"

Elevii nu mai pot fi daţi afară din clasă în timpul orelor şi nici nu mai pot fi pedepsiţi prin trimiterea la colţ sau obligarea să stea în picioare în timpul orei, astfel de măsuri fiind considerate tratamente degradante. Profesorii care vor aplica astfel de sancţiuni pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 - 2.500 de lei. Toate acestea măsuri sunt prevăzute în noua Lege privind protecţia drepturilor copilului.
Concret, în Legea pentru protecţia copilului se arată că, "în cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi cel administrativ şi de a fi informat asupra drepturilor sale, precum şi asupra modalităţilor de exercitare a acestora. Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise".Luni, 18 Noiembrie 2013

ADEVARUL: "Singurul profesor român nominalizat printre cei mai buni dascăli ai lumii"

Ioan Aurel Pop (58 de ani), rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, care a fost selectat într-un top al celor mai buni 14 dascăli ai lumii, de către Universitatea Oklahoma Outreach, a explicat cum a reuşit să ajungă dintr-un sistem educativ subfinanţat în elita profesorilor. El crede că un profesor bun este un comunicator înnăscut, dar şi un om cult, un as în specialitatea sa şi cu orizonturi largi de cunoaştere, în acelaşi timp.

Duminica, 17 Noiembrie 2013

ADEVARUL: "Cum vor fi digitalizaţi primii doi ani de şcoală, începând din 2014"

Este oficial. Din anul şcolar viitor, elevii de clasa I şi a II-a vor învăţa Religia, Matematica, Ştiinţele Naturii, dar şi Comunicarea cu ajutorul filmuleţelor, hărţilor şi al exerciţiilor interactive. Asta pentru că în şcolile din România vor fi introduse, în paralel cu manualele revizuite după o nouă programă, şi manualele electronice, ce vor putea fi accesate online, pe platforma www.manuale.edu.eu (nefuncţională deocamdată), pe baza unui cont de utilizator.

usamv

Joi, 07 Noiembrie 2013

REALITATEA.NET: "Efectul incredibil al catalogului virtual asupra elevilor"

Absenteismul a înregistrat un trend descendent după introducerea catalogului virtual, a declarat, miercuri, directorul Liceului de Informatică ''Spiru Haret'' din Suceava, Virginel Iordache. El a spus că numărul absențelor a scăzut cu peste 60%, în luna octombrie a acestui an, față de perioada similară a anului trecut, respectiv de la 1.788 la 1.200. Iordache a spus că, în prezent, catalogul virtual este folosit de doar 35% dintre părinți, dar va fi iniția, la nivelul colegiului, o campanie de promovare pentru a crește numărul părinților care să consulte pagina de internet a instituției.

Luni, 16 Septembrie 2013

GANDUL: "Ce modificări aduce noul an şcolar în România şi în Europa"

Elevii români încep luni, 16 septembrie, un nou an şcolar care aduce noi testări obligatorii pentru cei din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, admitere la liceu bazată pe o pondere de 75% a mediei obţinute la Evaluarea Naţională, precum şi materii opţionale noi. Şi în alte ţări ale Europei anul şcolar a început cu unele schimbări. Fie că e vorba de discipline noi sau de schimbarea orarului elevilor, controversele au fost puternice.<<<  Pagina 2 / 72  >>>


 
Newsletter

EDITORIAL
romaniuc liliana.jpg
Cheile care trebuie să înveţe... vizibil şi sustenabil!
Un comentariu de Liliana Romaniuc, publicat pe portalul Adevarul.ro » Citeste


COMPANIA SAPTAMINII
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. » Citeste


SCOALA SAPTAMINII
ase-bucuresti.jpg
ASE sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare
Academia de Studii Economice (ASE) sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare, prilej cu care vor fi organizate, în această săptămână, diverse evenimente cultural-artistice. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior, manifestările aniversare vor debuta marţi cu vernisajul expoziţiei "Castele şi conace revitalizate: conservarea patrimoniului construit din perspectiva proprietarilor". Evenimentul este organizat de facultăţile de Marketing şi Business şi Turism, împreună cu Asociaţia Arche. Expoziţia este deschisă până luni, 18 aprilie, în foaierul Bibliotecii Centrale a ASE. » Citeste


INTERVIU
curaj_adrian.jpg
Adrian Curaj: "Pregătim metodologia, de şapte ani nu au mai fost organizate concursuri pentru posturile de directori de școli"
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că este nevoie de echilibru pentru a stimula performanţa şi a răspunde nevoilor de echitate şi incluziune, adăugând că pentru prima dată în dezvoltarea cadrului curricular vor fi stabilite grupuri interdisciplinare, care vor lucra independent pe conţinuturile manualelor şcolare. ''(...) Cred în România educată şi cred că trebuie să ne dăm această şansă: de a participa la construcţia propriului viitor'', declară ministrul. » Citeste

EVENIMENT
Cei mai buni profesori vor fi premiaţi de studenţi pe 4 iunie la Alba Iulia
Studenţii sunt invitaţi să nominalizeze "profesorii tari" pentru distincţia "Profesor Bologna", care va fi acordată în cadrul unei gale, pe 4 iunie, la Alba Iulia. Potrivit unui comunicat al ANOSR, până pe 24 aprilie studenţii pot înscrie cadre didactice universitare pe care ei îi consideră a fi "profi tari" pe site-ul www.profitari.ro. Nominalizările vor fi evaluate printr-o procedură complexă, studenţii evaluatori urmând să decidă care sunt acei profesori ce merită în acest an distincţia "Profesor Bologna". » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter