MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iaşi

CALENDARUL OLIMPIADELOR NAŢIONALE ŞCOLARE

 
Alte articole din Invatamant pre-universitar Data publicarii: Joi, 08 Noiembrie 2012

Toamnă provensală cu sperietori de ciori pentru o delegaţie a Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" din Bacău

alecsandri_col_comenius1.jpgÎn cadrul Proiectului Multilateral Comenius "Sur la trace du nôtre heritage culturel en Europe" - STRANHECE, 2011-2013, o echipă de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Bacău, formată din elevele Sorana Cancel, Lidia Roca şi Diana Grosu şi prof. Lidia Blidariu - consilier şcolar şi coordonatorul proiectului, prof. Liliana Aflorei - director adjunct, şi bibliotecar prof. Maria Creţu, a vizitat, în regiunea Provence, Franţa, Liceul-campus cu profil agricol "L. Giraud" din Carpentras.
În această mobilitate, elevii au întâlnit liceeni din alte şase ţări europene: Franţa, Italia, Bulgaria, Spania, Belgia şi Grecia.

Având ca scop promovarea specificului naţional, pentru această reuniune, elevii alecsandrini au realizat, pe baza competenţelor lingvistice şi TIC, cercetări şi produse creative legate de personalitatea studiată în proiect, George Enescu (exilul parizian), de schimburile culturale cu Bulgaria (jurnale), costume, măşti şi sperietori, de învăţat dansuri populare pe teme muzicale folclorice din Rapsodia I enesciană. Realizările au fost oferite şcolilor partenere, în cadrul reuniunii de la Carpentras.

Românii au fost primiţi şi trataţi călduros, experienţa trăită de ei fiind una de excepţie. Elevii şi profesorii au avut şansa să descopere importanţa cultural-istorică a regiunii, prin vizitarea împrejurimilor (oraşele Carpentras şi Avignon) şi prin experimentarea stilului de viaţă francez. Elevii alecsandrini au fost cu adevărat apreciaţi pentru comunicativitatea şi politeţea de care au dat dovadă pe parcursul vizitei, dar şi pentru diversitatea culturală a ţării.

Impresionată de amabilitatea şi cultura francezilor, Sorana Cancel (XII B) ne-a împărtăşit păreri despre călătorie: "Provence mi s-a părut un tărâm de vis, unde lumina e mai clară, iar oamenii mai liniştiţi, apropiaţi de ritmul normal al vieţii. Oraşele vechi pe care le-am vizitat m-au impresionat prin atmosfera lor boemă şi prin atemporalitatea unor locuri unde viaţa pare să curgă mai lin, iar oamenii ştiu să se bucure de fiecare moment. Prin acest proiect, am călătorit într-o ţară pe care nu cred că aş fi avut ocazia să o vizitez în alte circumstanţe, în cadrul unor activităţi foarte bine organizate, care ne-au purtat, pe noi şi pe elevii din celelalte ţări participante, pe un drum de descoperire a unui ţinut minunat."

"M-a impresionat plăcut să văd cum colegii francezi ne-au primit cu bucurie şi ospitalitate. Am apreciat la ei faptul că au pus foarte mult suflet în ceea ce au făcut", a precizat eleva Lidia Roca.

"Elevii si profesorii din proiect au lucrat mult, realizând, cu elevii de gimnaziu, un festival de sperietori, o prezentare PPT despre personajul Dracula, o mască tradiţională pentru costumul popular, un pliant cu exilul lui Enescu în Franţa, dansuri şi alte materiale de documentare, ceea ce a atras aprecierea partenerilor noştri. Sunt bucuroasă pentru determinarea pe care au arătat-o fetele noastre, aflate în clasa de bac, cum se spune la francezi, şi profesorii implicaţi în proiect şi în această mobilitate în Franţa. Port recunoştinţă partenerilor francezi pentru organizarea acestei reuniuni STRANHECE cu elevi, cu o participare atât de numeroasă", a declarat prof. Lidia Blidariu, coordonatorul proiectului.

Alte articole din Invatamant pre-universitar
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


 Petru Maior


 
Newsletter

EDITORIAL
romaniuc liliana.jpg
Cheile care trebuie să înveţe... vizibil şi sustenabil!
Un comentariu de Liliana Romaniuc, publicat pe portalul Adevarul.ro » Citeste


COMPANIA SAPTAMINII
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. » Citeste


SCOALA SAPTAMINII
ase-bucuresti.jpg
ASE sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare
Academia de Studii Economice (ASE) sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare, prilej cu care vor fi organizate, în această săptămână, diverse evenimente cultural-artistice. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior, manifestările aniversare vor debuta marţi cu vernisajul expoziţiei "Castele şi conace revitalizate: conservarea patrimoniului construit din perspectiva proprietarilor". Evenimentul este organizat de facultăţile de Marketing şi Business şi Turism, împreună cu Asociaţia Arche. Expoziţia este deschisă până luni, 18 aprilie, în foaierul Bibliotecii Centrale a ASE. » Citeste


INTERVIU
curaj_adrian.jpg
Adrian Curaj: "Pregătim metodologia, de şapte ani nu au mai fost organizate concursuri pentru posturile de directori de școli"
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că este nevoie de echilibru pentru a stimula performanţa şi a răspunde nevoilor de echitate şi incluziune, adăugând că pentru prima dată în dezvoltarea cadrului curricular vor fi stabilite grupuri interdisciplinare, care vor lucra independent pe conţinuturile manualelor şcolare. ''(...) Cred în România educată şi cred că trebuie să ne dăm această şansă: de a participa la construcţia propriului viitor'', declară ministrul. » Citeste

EVENIMENT
Cei mai buni profesori vor fi premiaţi de studenţi pe 4 iunie la Alba Iulia
Studenţii sunt invitaţi să nominalizeze "profesorii tari" pentru distincţia "Profesor Bologna", care va fi acordată în cadrul unei gale, pe 4 iunie, la Alba Iulia. Potrivit unui comunicat al ANOSR, până pe 24 aprilie studenţii pot înscrie cadre didactice universitare pe care ei îi consideră a fi "profi tari" pe site-ul www.profitari.ro. Nominalizările vor fi evaluate printr-o procedură complexă, studenţii evaluatori urmând să decidă care sunt acei profesori ce merită în acest an distincţia "Profesor Bologna". » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter